Cum am emigrat in Statele Unite – Episodul 5 – Drivers Licence

in Emigrant by

Au trecut deja primele doua saptamani si deja ai inceput sa te obisnuiesti cu locul. E timpul sa iti procuri primul tau ID oficial American – Driver Licence. Asteapta sa primesti Social Security Card si treci la treaba. Din pacate/fericire in Statele Unite fara masina nu poti sa functionezi. Nu este vorba de statut, sau de “valoare” ci pur si simplu realitatea este ca multe zone nici macar nu au trotoare pe care sa circuli. In zona Broward si Miami, transportul in comun e ultima alternativa pe care ai putea sa o folosesti pentru a deplasa. O distanta pe care o faci cu masina in 35-40 minute te duce lejer la 2 ore cu autobuzul. Daca lucrezi sau iti doresti sa rezolvi cat mai multe lucruri intr-o zi, atunci fara masina esti un om mort.

Permisul de Romania va ramane amintire.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti iei Permis de Conducere (Driver Licence). Spre deosebire de Romania aici nu exista Carte de Identitate sau ceva similar. Driver Licence este actul pe care ti-l cere toata lumea atunci cand trebuie sa prezinti o forma de Identificare (sa-ti deschizi un cont bancar sau sa-ti faci un abonament telefonic sau TV).  Permisul de Romania nu te ajuta. Poti circula cu el legal 60 de zile de la sosirea ta in Statele Unite dar nu trece ca dovada de resedinta. E foarte important sa ai Permis in Statul in care locuiesti. Asa cum ai un istoric la banca (Credit History), asa vei avea si Driver Record si Criminal Record. Iti vei putea negocia valoarea pe care o platesti pentru Asigurare. Nici examenul din Romania nu te ajuta. Va trebui sa dai din nou examen aici. Vestea buna este ca legile sunt destul de usoare iar daca ai avut deja Permis in Romania nu-ti va fi foarte dificil sa treci examenul . Spre deosebire de cum erai obisnuit, vei primi Licence-ul in aceeasi zi in care ai trecut examenul.

Ca la 18 ani, e timpul sa dai examen.

Pentru asta va trebui sa cauti un “DMV” unde se da si examen (te ajuta Maps, sau Google Maps pentru a gasi cel mai apropiat de locul unde stai). Vei avea nevoie de “Proof of Adress” – Contract de Inchiriere si cateva Facturi pe numele tau (curent/TV), Social Security Card, Pasaportul cu Viza si Resident Card daca l-ai primit (daca nu, poti si fara). Examenul “scris” se da pe un PC, are 50 de intrebari din care trebuie sa faci 40 corect. Dupa ce sistemul confirma ca ai luat examenul, vei fi automat programat (dureaza in jur de 10-15 minute) pentru a da examenul de “traseu”. Daca nu ai cumparat masina pana acum, inchiriaza una doar pentru ziua asta pentru ca aici nu exista masini Scoala. Examenul se da cu masina ta. Nu vei sta langa un Politist ci langa un examinator DMV. La mine a fost simplu. M-a plimbat print-o parcare mare de Mall, m-a pus sa parchez printre jaloane si cam atat. A durat fix 5 minute. Ce am gresit? Am uitat sa bag in “PARK” atunci cand am terminat de manevrat masina.  Felicitari! Tocmai ai devenit Resident oficial. Nu mai trebuie sa te plimbi cu Pasaportul dupa tine. Noul tau act este suficient pentru a te identifica. Driver Licence mai inseamna si ID Card. Daca nu ai cumparat deja (sper ca nu), e timpul sa-ti cauti prima masina.

De Retinut:

  • Cum ai primit Social Security Card, pregates-te de examen.
  • Nu uita toate actele necesare atunci cand te programezi la DMV
  • Testul “Scris” are 50 de intrebari din care trebuie sa faci corect 40.
  • Nu vei plati mai mult de 40-50$ pentru DL.