Cum am emigrat in Statele Unite – Episodul 4 – O alta lume

in Emigrant by

Primul Condo / Knight Inn, Hallandale FL. / Foto: Nicalai

Bine ai venit! Fusul orar este primul tau adversar. Eu am fost atat de entuziasmat incat am reusit sa trec relativ usor peste somnolenta. Primele 3 zile vor fi mai dificile. Chiar daca te vei trezi cuc la ora 2:30 dimineata, ramai in pat, la televizor, cat poti de linistit macar pana in ora 5 cand se crapa de ziua. In continuare ai grija sa nu te agiti prea mult. Dupa ora 6, du-te linistit si bea o cafea pe terasa celui mai apropiat Starbucks, foloseste internetul (e gratis acolo). Profita de aceasta ocazie pentru a-i anunta pe cei dragi ca ai ajuns cu bine. Ideea e ca in jur de 4 dupamiaza, oricat de bucuros si energic ai fi, te va lovi brusc o moleseala si un somn puternic. E semnalul corpului tau ca ai nevoie de odihna dupa vechiul fus orar. Daca tragi tare si fortezi plimbari prin mall-uri sau plimbari prin oras ti se poate face rau. De aceea iti spun ca in primele 2-3 zile sa incerci sa depui cat mai putina energie fizica astfel incat sa amani cat mai mult ora de culcare. Aplicand aceasta tehnica, in prima zi vei reusi sa rezisti pana in ora 19, in a doua la fel iar din a treia deja poti sa amani pana in ora 21-22. Pentru a nu te atrofia complet, iti recomand o usoare alergare (2-3km) in fiecare dimineata, inainte de micul dejun. Vei incepe ziua energic dar in acelasi timp iti vei putea tempera corpul pe tot parcursul zilei astfel incat reglarea somnul dupa noul fus orar sa fie cat mai naturala.

Social Security Card

Acum ca ne-am odihnit si incepem sa ne revenim, primul pas necesar este sa-ti depui actele pentru Social Security Card astfel incat sa poti primi un Social Security Number. Pentru asta va trebui sa gasesti cel mai apropiat birou Social Security Office apartinand de DHSDepartment of Homeland Security (eu am folosit inca din prima zi Google Maps pe iOS/Android).  Vei avea nevoie de:

  • Form I-551 (Permanent Resident Card sau Visa de Emigrant) – Tu nu ai inca Permanent Resident Card dar ai Visa de Emigrant in Pasport.
  • Admission Stamp showing a class of admission permitting work – Tii minte stampila pe care ai primit-o de la Ofiterul Vamal atunci cand ai intrat in tara?. Ar trebui sa fie in Pasaport pe aceeasi fila ca si Viza sau pe fila alaturata. Aia e.
  • Certificatul de Nastere – Agentul doar ii va confirma existenta. Mai mult de atat nu-l baga in seama. Totusi e necesar sa-l prezinti.

Important nu este cardul ci numarul de pe card (Social Security Number). Vei avea nevoie de SSN pentru cam orice vrei sa faci legat de Sistemul American. Daca de exemplu iti doresti sa inchiriezi un apartament, Comunitatea de Locatari are dreptul sa-ti ceara acest numar. Daca vrei sa inchiriezi/cumperi o masina sau sa-ti faci un Abonament la TV sau Telefon, vei avea nevoie de acest numar. Practic SSN este un fel de CNP. Tot istoricul tau fiscal/contabil este inregistrat sub acest numar. Legat tot de SSN va fi si “Credit History” pe care este necesar sa-l construiesti pentru ca e verificat de orice Provider de Servicii. DHS-ul are termen de maxim 30 de zile sa-ti trimita Cardul. Deobicei merge mai repede (2-3 saptamani). De retinut este ca in toata aceasta perioada nu prea poti face mare lucru.

Debit or Credit?

Iti recomand totusi ca imediat dupa ce ti-ai depus actele pentru SSN, sa mergi la Banca si sa-ti deschizi primul cont. Teoretic nici aici fara SSN nu prea poti sa beneficiezi de cine stie ce optiuni dar exista solutii, depinzand foarte mult de Agentul care te preia si de bunavointa sa. Astfel, pentru inceput, iti poti face pe un Cont Bancar doar cu optiune Debit, pentru a avea instrument de plata American. Dupa ce vei obtine SSN-ul si Green Card-ul vei putea deschide prima linie de Credit sau Secured Credit cu depozit Colateral. Din momentul in care iti folosesti prima Carte de Credit, evident Istoricul tau va urca mult mai rapid. Recomand Bank Of America sau CHASE pentru primul tau cont. Pe parcurs vei avea cel putin 2, dar acest lucru se va intampla mult mai tarziu. Cardul tau Romanesc sau Englezesc, in general cardurile Europene, nu prea sunt luate in seama si mai ales acolo unde functioneaza sunt comisionate puternic. Pe scurt, Sistemul American este simplificat pentru rezidenti si cetateni. Toti Agentii de vanzari sau Reprezentanti ai Providerilor de Servicii sunt destul de roboti. E si normal la ce volum de relationari au zilnic. Acesta este principalul motiv pentru care te accepta atata timp cat “te califici” din prima pentru ceea ce au ei sa-ti ofere.

Starbucks Hallandale la 5:40AM / Foto: Nicalai

Actele uzuale de care au ei nevoie Drivers Licence si SSN, inseamna in primul rand procesare rapida. Daca ii incurci cu Pasaport Romanesc, numar de telefon Romanesc sau Card bancar de Romania, le incurci flow-ul, apar “flag-urile” in sistem si tot procesul se ingreuneaza fiind posibil sa fi chiar refuzat. Vom discuta pe larg despre aceste detalii un pic mai tarziu. Revenind la Banca, lucrurile se misca rapid aici. In prima faza vei primi un card blanc pe care il vei putea folosi pana cand iti ajunge prin posta Cardul nominal. Pune toti banii in cont. Nu ai nevoie de Cash in Statele Unite. Pastreaza nu mai mult de 20$ Cash pentru Masinile de Spalat si uscat haine. In rest, foloseste Cardul si tranzactiile bancare pentru absolut orice vrei sa platesti/incasezi. Conteaza foarte mult la Costruirea Creditului despre care de-asemenea vom discuta mai tarziu.

Ramai Conectat.

Urmatorul pas firesc este sa-ti iei un Smartphone si un numar de State. Exista un tip de abonament Prepay la care nu ai nevoie de SSN pentru a-l achizitiona. Tine acest abonament cateva luni, ai grija sa platesti la timp fiecare facutra iar dupa ce vei obtine SSN-ul si Drivers Licence, schimba-l cu un abonament normal. La data la care fac eu aceasta postare T-Mobile are cele mai bune oferte pentru Internet . Ai nevoie de un pachet mare de date pentru ca vei avea in continuu nevoie de Harti pentru a te deplasa si de asemenea vei avea nevoie in permanenta de informatii ce le vei putea gasi online. E important sa verifici daca zona ta e bine acoperita de providerul pe care il alegi. Ai grija la Metro PCS. Ofertele sunt foarte bune la acest provider insa sunt zone in care nu au acoperire sau zone in care au acoperire foarte proasta.

De Retinut!

  1. Fusul orar iti va face probleme in primele zile. Linistit si fara prea mult consum de energie iti vei regla somnul repede.
  2. Aplica pentru SSN (Social Security Number) cat de repede cu putinta. 
  3. Deschide un Cont Bancar pe numele tau.
  4. Transfera toti banii Cash in noul tau cont. Foloseste doar cardul.
  5. Aboneaza-te la o linie de telefonie mobila/date Americana. Vei avea nevoie de internet pentru a cauta informatii.